Succesvol paardrijden begint bij jezelf

Succesvol paardrijden begint bij jezelf

Hoe ga je om het tegenslagen en uitdagingen als ruiter? Daarover heb ik gesproken met Ruitercoach Anne-lys Herder. De liefde voor paarden ontstond bij Anne-lys al als klein meisje, maar het rijden ging niet vanzelf door haar motorische handicap. Verminderd evenwicht en coördinatie zorgden voor veel uitdagingen en frustraties. Vandaag de dag heeft Anne-Lys haar handicap omgebogen naar haar kracht en helpt ze via haar bedrijf  ‘Ondernemen met flow’ ambitieuze ruiters met het creëren van een steengoede fundering!


Dit artikel is een samenvatting van aflevering 8 van de Ruiterdoelen Podcast. Luister de hele aflevering op Spotify of lees hier verder. 

Paardrijden met een handicap

Paardrijden is voor mij een uitdaging. Van jongs af aan rij ik al met heel veel plezier paard en heb ook wedstrijden gereden. Maar op een gegeven moment, door mijn handicap, ging het niet altijd zoals het hoorde. Ik werd op wedstrijden veel afgerekend ook op mijn zit, op dat waar ik door mijn handicap tegenaan liep. En op een gegeven moment kom je in zo’n een negatieve spiraal en verlies je het plezier.

Naarmate ik ouder werd, kwam ik erachter dat dat bij mij ligt, dat er bij mij een hele persoonlijke ontwikkeling te doen is. Want ik was vroeger dat verlegen meisje. Ik had altijd het idee dat ik tegen iedereen moest opboksen, dat ik niet gezien werd. En zo hangt alles in het leven als een spinnenweb in elkaar vast. Dus dat verlegen en angstige meisje, was ik ook op het paard. Want ik ben op een paar paard niet ineens een heel ander persoon.

Ik werd moeder in 2018 en toen veranderde er iets in mij en mocht ik gaan staan voor wie ík ben. Ik ben niet mijn handicap, ik ben Anne-Lys! En daar ging natuurlijk een heel traject aan vooraf, en dat heeft me heeft gebracht tot wie ik nu ben. Ik was altijd al een coach voor ondernemers, maar op een gegeven moment vielen alle kwartjes op zijn plek en wist ik: hier voor ruiter zoveel uit te halen! Ik ben elke dag met mezelf bezig, om mijn fysieke en mentale gezondheid te versterken. Waardoor ik meer prestaties, meer overwinningen behaal op mijn paard. En ook als moeder, als partner, als vriendin en als ondernemer. Als ik als ondernemer heel onrustig was ik mijn hoofd en ik ging naar m’n paard dan was ik ook een onrustige ruiter.

Paarden zijn onze spiegel

Paarden reageren echt op onze emoties, op onze gedachten en misschien. En daar heb ik een mooi voorbeeld van. Een paar jaar terug, voordat ik die steengoede fundering had ontdekt, was ik thuis aan het werk en ik op een middag dacht ‘oh, ik wil even rijden’. Dus ik ga op de fiets naar m’n ouders waar de paarden staan om even snel Sibrich te rijden, want ik heb niet heel veel tijd. Ik loop de wei in, naar Sibrich, en zij begint rondjes om mij heen te lopen. Sibrich had mij door! Ze merkte dat ik onrustig was, dus op dat moment miste ik de mind-body connectie. Ik zat te veel in m’n hoofd. Wat heb ik op dat moment gedaan? Ik ben gaan staan en heb me volledig gefocust op m’n ademhaling. Dus ik ben diep inademen, diep uitgeademd. Ik heb nieuwe energie op ingeademd en oude energie uitgeademd en ik heb genoten van de natuur om me heen. Ik heb me echt even op het hier en nu gefocust. Daarna liep ik op Sibrich af, ze kwam naar me toe en we hebben heerlijk gereden!

Vaak denken we dat het aan het paard ligt, maar kijk eerst eens een keer naar jezelf. Het is zo makkelijk om de verantwoording bij een ander te leggen, terwijl succesvol paardrijden start bij jezelf. Je paard verdient een fitte ruiter, zowel mentaal als fysiek.

Jezelf accepteren en omarmen

Ik heb door mijn handicap uitdagingen met mijn evenwicht, met mijn balans. Van para-dressuuramazone Rixt van der Horst kreeg ik de tip om eens magnetische beugels te proberen. En iedereen herkent het wel, die stemmetjes in je hoofd je vertellen dat je iets niet kan of iets niet nodig hebt. Ons ego wil ons klein houden en we zoeken altijd excuses om iets niet te doen. Daar liep ik ook tegenaan met de keuze voor magnetische beugels. Die stemmetjes in mijn hoofd zeiden Dat heb jij toch niet nodig! Je moet trainen om een betere balans te krijgen!  Waarom heb jij hulpmiddelen nodig?

beugels paardrijden

Jaren laten heb ik toch de stap gezet en de beugels aangeschaft. Tot op de dag van vandaag en bij elke training ben ik nog super dankbaar dat ik dat heb gedaan, want sinds dat ik die beugels heb ben ik met stappen vooruit gegaan. Ik heb me dus al die jaren klein laten houden door die stemmetjes, door de excuses die ik steeds vond om niet die beugels aan te verschaffen. Terwijl ik ook wel hulpmiddelen mag hebben! Door die hulpmiddelen ben ik juist zoveel krachtiger geworden, niet alleen als ruiter, maar echt als persoon!

Creëer een steengoede fundering als ruiter

Ik help ambitieuze ruiters met het creëren van steengoede fundering om die flow te ervaren en overwinningen te behalen. En voor iedereen kan een overwinning anders zijn. Voor de een is dat bijvoorbeeld dat je op wedstrijd wilt, de ander wil een buitenrit maken, de ander wil subtop niveau rijden. Het gaat omdat je wilt, dat je ambitieus bent en dat je die steengoede basis wilt creëren. Want als je aan een rijden bent en iets wil even niet, bijvoorbeeld een bepaalde oefening, dan ga je ook terug naar de basis.

Waar bestaat die steengoede fundering uit:

Plezier en dankbaarheid

Alles start met plezier! Maar soms zakt het even weg. Dan komt de frustratie. Bepaalde oefeningen willen bijvoorbeeld niet meer. Wat zorgt voor nog meer frustratie. Je bent dan geen goede combinatie meer met je paard. Wees ook dankbaar voor wat je al hebt bereikt, en dat zit vaak in de kleinste dingen. Durf jij echt trots te zijn op jezelf?

Verhoog je energieniveau

Paardrijden kost energie. Maar ook naast het heb je ook de verzorging van je paard, stallen uitmesten etc. En naast ruiter ben je misschien ook moeder, werknemer, student, een vriendi en heb je misschien ook nog een andere hobby. Hoe zorg je dat je daar voldoende energie voor hebt? Dat kun je verhogen met onder andere voeding of door te mediteren.

Ken jezelf

Wie ben je nu echt? En wat wil je? Ga terug naar je gevoel, naar je kern! Neem je regie in eigen handen en volg je eigen pad.

De juiste doelen stellen

Wat zijn de doelen die je wilt stellen? Welke doelen heb je als ruiter, maar ook in dingen naast het paardrijden? Wat wil je echt bereiken? En dan daarin denk onbegrensd.

Kom in beweging

Fitheid als ruiter is ook een hele belangrijke. Kom in beweging, want in beweging vind je antwoorden. En beweging is ook weer een mentale uitdaging, want je daagt je zelf uit. 10 km hardlopen lijkt misschien nu onhaalbaar, maar ga trainen en je zult zien het lukt je! Daar krijg je zelfvertrouwen van.

Volg je eigen plan

Hoe ga je die overwinningen halen? Wat is voor jou het beste plan? Daar kan ik je natuurlijk bij helpen!