Hoe word je een strategische ruiter?
-
Inhoudsopgave
- De kenmerken van een strategische ruiter
- 1. Geloof in jezelf
- Hoe buig je belemmerende overtuigingen om in positieve en helpende overtuigingen?
- 2. Geen fouten maar leermomenten
- 3. Vooruitgang vs. resultaat
Ben jij een hoopvolle ruiter? Of ben jij een strategische ruiter? Hoopvolle ruiters baseren hun succes op “hoop” of “geluk”. Ze maken plannen en hebben goede voornemens… maar deze goede voornemens vervagen in de drukte van het leven. Strategische ruiters plannen hun doelen zorgvuldig en stellen een plan op om die doelen te bereiken. Ze weten dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is, dus ze plannen vooruit voor de mindere perioden. Door regelmatig te evalueren, te beoordelen en opnieuw acties in te plannen blijven ze op de goede weg. Ze zorgen voor goed voor zichzelf, mentaal en fysiek, zodat ze optimaal kunnen presenteren in het zadel.
Moet je per se een strategische ruiter worden? Nee, als jij lekker voor de ontspanning met je paard het bos in gaat, of gewoon lekker wilt rijden omdat het je gelukkig maakt en je niet naar aan een bepaald doel wilt werken dan is dat natuurlijk helemaal prima! Je hoeft geen trainingsplan of planner te hebben om een goede ruiter te zijn. Maar ben jij een ruiter met een droom en wil je ergens naartoe werken dan zal het zijn van een strategische ruiter je enorm helpen.
De kenmerken van een strategische ruiter
1. Geloof in jezelf
Hoe praat jij tegen jezelf in je gedachten? Zijn je gedachten positief, inspirerend en motiverend? Of klinken ze een beetje als dit…:
- Ik ben niet goed genoeg
- Ik kan het niet
- Ik zal mijn doelen nooit bereiken, het heeft geen zin om het te proberen
- Ik ben niet goed/slim/gemotiveerd (etc.) genoeg
Deze gedachten zijn belemmerende overtuigingen, het zijn letterlijk overtuigingen/gedachten die je beperken of je tegenhouden om je doelen te bereiken. Je overtuigingen kunnen je maken of breken. Het is daarom belangrijk om onze belemmerende overtuigingen om te buigen naar positieve en helpende overtuigingen.
Stel je voor, je vertelt jezelf dat je niet sportief bent en nooit 5 km zou kunnen hardlopen, wat denk je dat er dan gebeurt? Denk je dat je dan gemotiveerd bent om van de bank te komen en je hardloopschoenen aan te trekken? Natuurlijk niet. Dus je stelt het hardlopen uit, gaat niet naar de sportschool en schrijft je absoluut niet in voor die ene hardloopwedstrijd. Het resultaat, je brein heeft hiermee het ultieme bewijs gevonden dat je inderdaad niet sportief bent en nooit die 5 km kunt hardlopen. Het wordt een vicieuze cirkel.
Maar goed nieuws! Je kunt je belemmerende overtuigingen ombuigen in positieve en helpende overtuigingen.
Hoe buig je belemmerende overtuigingen om in positieve en helpende overtuigingen?
Stap 1: identificeer een belemmerende overtuiging
Voorbeeld 1: Ik ben niet sportief
Voorbeeld 2: Ik kan nooit een Z ruiter worden
Stap 2: bepaal waarom je je zo voelt
Voorbeeld 1: Ik kan niet langer dan 1 minuut hardlopen zonder buiten adem te raken.
Voorbeeld 2: Ik ben nog nooit verder gekomen dan L en heb moeite om winstpunten te behalen.
Stap 3: bepaal wat je in plaats daarvan over jezelf wilt geloven
Voorbeeld 1: Ik ben een hardloper en ga die 5 kilometer wedstrijd lopen!
Voorbeeld 2: Ik ben een goede en leergierige ruiter. Ik kan nog enorm veel bereiken!
Door bewust te zijn van je gedachten zul je belemmerende overtuigingen gaan herkennen. Loop vervolgens door de 3 stappen om de overtuiging om te buigen in een positieve gedachte.
2. Geen fouten maar leermomenten
Niemand is perfect, iedereen maakt fouten. Het verschil tussen strategische en hoopvolle ruiters is dat strategische ruiters…
- …een bewuste keuze maken om te leren van hun fouten in plaats van er te lang bij stil te staan. Strategische ruiters focussen zich op specifiek die dingen die ze kunnen veranderen/verbeteren en de dingen die de meest impact hebben op hun vooruitgang.
- … de dingen die ze niet kunnen veranderen of waar ze niets aan kunnen doen, links laten liggen.
Hoopvolle ruiters doen het tegenovergestelde. Ze blijven stilstaan bij gemaakte fouten, focussen op dingen die ze niet kunnen veranderen of waar ze geen invloed op hebben en laten deze dingen hen tegenhouden om de toekomst te creëren die ze willen.
Op Ruiterdoelen.nl besteden we bij iedere training, les en wedstrijd aandacht aan jouw leermomenten. Welke uitdagingen deden zich voor? Hoe kun je jezelf de volgende keer beter voorbereiden? Als je dit 12 weken lang doet ga je herhalende patronen herkennen. Deze wijzen vaak naar gebieden waar verandering de grootste positieve impact zal hebben. Daarnaast noteer je ook bij iedere training, les en wedstrijd waar je trots op bent. Want het is superbelangrijk om successen te erkennen en vieren!
3. Vooruitgang vs. resultaat
Strategische ruiters plannen hun succes. Het mentale gedeelte van paardrijden is namelijk net zo belangrijk als het fysieke gedeelte. Het hebben van een plan voordat je in het zadel stapt helpt jou en je paard een productieve training te hebben, of je doel nu is om je basis ruitervaardigheden te verbeteren of om succesvol te zijn op wedstrijd. Maar hoe definieer je jouw succes? Soms voelt je paard zich niet goed of kom je tijdens je training een nieuwe uitdaging tegen? Strategische ruiters richten zich daarom meer op het proces en de vooruitgang, en hechten niet alle waarden aan alleen het resultaat.
Binnen Ruiterdoelen focussen we ons op je eigen inzet en inspanningen en maken dit meetbaar. Waarom? Door je te focussen op je eigen inspanningen krijg je een proactieve mindset. Je richt je op je cirkel van invloed. Je spant je in voor zaken waar je echt iets aan kunt doen, zoals je gedrag, gedachten, focus en inzet. Daarmee creëer je positieve energie en motivatie.
Als je je richt op de dingen waar je geen invloed op hebt, zoals problemen in je omgeving, wat andere mensen/ruiters van je vinden en omstandigheden waar je niets aan kunt veranderen, creëer je veel negatieve energie. Je verliest hierdoor motivatie omdat je het gevoel hebt dat je geen controle kunt krijgen over je doelen.
Een winstpercentage rond 85% is super, dan zit je op de goede weg om jouw doelen echt te bereiken. Is jouw percentage lager? Dan weet je dat je komende week iets meer werk moet verzetten om dichter bij jouw 12-weken doel te komen. Is jouw percentage hoger? Pas dan op voor de valkuil van perfectie. Je kunt niet alles 100% goed doen, en dat is niet erg, dat is menselijk!